Toeristische informatie

  • Bray-Dunes plage is een uitbreidende kustgemeente met meer dan afdoende gezellige café’s, restaurants, terrassen en winkeltjes, gelegen net voorbij de grens op 4 kilometer van de Panne, op enkele kilometers van de autosnelweg. Duinkerke ligt een tiental kilometers verderop.
  • Bray-Dunes is gelegen in een duinenkom, dewelke enorme uitgestippelde wandelmogelijkheden biedt door beschermde natuurgebieden en waar de duinenflora en –fauna hoogtij viert, gaande van allerlei vogelsoorten tot wezels, Schotse hooglandrunderen, wilde paarden, haflingers enz.  Zowel aan de Belgische zijde (De Panne) als aan de Franse zijn avontuurlijke en prachtige wandelingen voorhanden (Dunes Des Flandres, Dunes Des Perroquets, Dunes Marchand). Bij de duinenwandelingen zal U ook voortdurend op overblijfselen stuiten uit de eerste Wereldoorlog, niet in het minst enorme bunkers, welke veelal met stijlrijke graffiti zijn bewerkt.
  • De gemeente biedt overal gratis parking en voor de sportievelingen is er minigolf, tennis, petanque, strandzeilen, surfen enz. Voor de wateractiviteiten is het mogelijk een multipas aan te schaffen voor diverse initiaties. Er zijn huurmogelijkheden voor go-carts en fietsen.
  • Voor de kleinsten wordt er vanaf april een speelstrand geopend met o.m. talloze opblaastoestellen op minder dan 100 meter van het appartement. En niet te vergeten: Plopsaland is 5 km verderop en vanuit Bray-Dunes veel gemakkelijker bereikbaar dan vanuit de kustsnelweg. Ook Bellewaerde kost slechts een 40 minuten met de wagen.
  • Er is een Carrefour op 400 meter en diverse bakkers en vishandels.
  • Op culinair gebied wordt U uitgebreid verwend. De resto’s en snackbars zijn minder stijlrijk dan in België doch het eten is lekker èn goedkoop, de bediening vlot en vriendelijk. Aanraders zijn ‘Le Voile Blue’ , ‘Le Voile Rouge’ en zeker ook ‘l’Art et de l’eau’ (op 50 meter van het appartement).
  • De hele zomer door biedt Bray Dunes Plage allerhande attracties en activiteiten. Zie hiervoor de stedelijke website: http://www.bray-dunes.fr. De belangrijkste zijn het vermaarde ‘Festival des Folklores du Monde” en een doorlopende markt op het marktplein gedurende het ganse zomerverlof, voor het bureau voor toerisme, met allerhande prullaria, oude ambachten en eetstandjes. Tussen half juli en half augustus zijn er op ditzelfde marktplein, op nauwelijks 100 meter van het appartement, dagelijks ‘s avonds muzikale optredens in alle mogelijke genres.
  • Bray-Dunes biedt een driedubbele ideale uitvalsbasis: de Belgische kust (De Panne, Nieuwpoort, ook Oostende) is nabij. De Franse kustlijn, met even voorbij de opaalkust fjorden en krijtrotsen, is vlot bereikbaar. Aanraders zijn Duinkerke (10 km, met o.m. het Scheepvaartmuseum), Calais (een half uur met de wagen), en Le Touquet-Plage (één uur met de wagen). Richting binnenland kan de Westhoek worden verkend aan de Belgische èn Franse zijde. De Westhoek biedt een waaier aan mogelijkheden, ongekende natuurpracht, verlaten en holle wegels, pittoreske dorpjes, èn aantrekkelijke stadjes. Aanraders zijn Poperinge (20 km) , Veurne (10 km – het restaurant ‘De Vette Os’ is een must voor steakliefhebbers), Zonnebeke en natuurlijk Ieper (40 km), de meeste bereikbaar met de wagen binnen het half uur. In alle stadjes zijn ruim overblijfselen uit de eerste wereldoorlog aanwezig en op de meest onmogelijke plaatsen botst U op militaire begraafplaatsen. Aan de Franse kant zijn Berques (gekend uit de film’ bienvenue chez les chti’s’), op 10 km, Cassel (35 km) en Lille (45 minuten langs de autosnelweg), aanraders. Verderop in de Westhoek (40 minuten rijden) biedt het Westvlaams Heuvelland en de erin verscholen schattige dorpjes (Loker, Dranouter, Westouter, Reninge en vooral Kemmel) aangename momenten van verpozing. De streek is bijzonder fraai, heeft veel weg van de Vlaamse Ardennen en biedt met de heuvelketen Rodeberg en Zwarteberg (met vele riante terrassen en zelfs een kabelbaan) , maar vooral met de Kemmelberg (met 156 meter de hoogste top van de regio) adembenemende panorama’s en oergezellige terrassen en bruine kroegen. Het hoeft niet gezegd dat deze streek ook een ware uitdaging is voor de fietsfanaat.
  • Tot slot is ook de abdij van Westvleteren (vlakbij op 20 km)  alleszins een bezoekje en zeker een bierproevertje waard.

Nuttige links